Nic není nemožné...

Pozdě, ale přece... Nikon D90!!!

25.11.2008 13:45

Představení tohoto modelu proběhlo už počátkem září, ale nějak nebyl čas (a tím se všem omlouvám) napsat alespoň několik řádek. Abych to tedy napravil. Podíváme se teď na výbavu fotoaparátu Nikon D90.

Jedná se o DSLR (Digital Single Lense Reflection) střední třídy a „nástupce“ předešlého modelu D80. Použil jsem uvozovky, protože tento krasavec přebírá mnohem více z modelu vyšší řady, konkrétně jde o D300 (tělem ale skoro dvojče D80ky). Ta mu propůjčila čip s 12MPixely, velikostí APS - C (23,6 x 15,8 mm) a hlavně architekturou typu CMOS. (D80 byla totiž ještě plněna čipy CCD.) To by mělo znamenat znatelné zlepšení obrazové kvality, hlavně co se šumu týká. (V testech sice vychází lépe Canon 50D, což měl být konkurent D90, ale je v podstatě o půl třídy výše – i cenově!!!) Ale zpět k čipu. Co nám ještě může nabídnout? Například vyšší citlivost až 6 400 ISO (Hi1), respektive 100 ISO (Lo1).

Dále je možné, jako u první zrcadlovky v historii, natáčet ozvučené video, a to hned v rozlišení HD (1280 x 720) při frekvenci 24 sn./s. Díky velkému čipu, by měl být obraz kvalitnější než záznam z videokamery. Pro také hovoří použití mnohem lepší optiky, s kterou můžete pracovat jako s žádnou jinou amatérskou kamerou – manuální zoom a ostření. Obrazový záznam si pak můžete prohlédnout přes HDMI výstup na vašem LCD/plazmovém televizoru v High Definition. Není ovšem všechno zlato, co se třpytí. Záznam v nejvyšším rozlišení má délku jen 5 min. (v nižším 20 min.) a na stereo zvuk také můžete zapomenout. (Myslím, že Canon 50D by měl být v těchto ohledech vybaven lépe.)

Další příjemnou záležitostí je třípalcový (7,6 cm) displej s rozlišením 920 000 pixelů, taktéž převzatý z modelu D300. Mimo jiné se stará o zobrazování živého náhledu. Tuto možnost nezbytně využijete při natáčení videa, hodí se ale i v případech nestandardní polohy přístroje. „Nevýhodou“ je možná ostření na bázi kontrastu (využívané u kompaktů), což znamená pomalejší ostření. Na druhou stranu to umožnilo implantování technologie detekce tváře. Displej je samozřejmě opatřen čtyřvrstvou povrchovou úpravou proti přímým slunečním paprskům. Do výbavy patří i osvědčený obrazový procesor Nikon Expeed. D90 tedy dokáže v sekvenci 4,5 sn./s nachytat 7 fotografií RAW a 25 JPEGů. Milovníky „kulometu“ určitě potěší odolnější mechanismus závěrky. Příjemnou věcí, pokud přecházíte např. z modelu D60, je podobné uživatelské rozhraní, propracovanější systém D-Lighting a čištění snímače.

D90 je prostě kvalitní fotoaparát s pokrokovými funkcemi a za velmi příznivou cenu. Na www.megapixel.cz je tělo za 22 490,- Kč s DPH (25. 11. 2008). Pro více informací navštivte www.nikon.cz, zanechte vzkaz v Knize mě navštívených nebo Písněte mně.

Recenze: https://www.fotoradce.cz/recenze-nikon-d90.php

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode