Nic není nemožné...

Starý dobrý nikon SB-600!!!

25.11.2008 14:37

Něco málo o systémovém blesku z dílny Nikon, v tomto případě model SB-600 (obrázek). Má samozřejmě ještě další bratříčky. Nejslabší SB-400 (necelých 3,5 tis. korun), který spíš působí dojmem interního blesku v externím provedení (obrázek). Pak následuje právě zmiňovaný SB-600 (v dnešní době už cenově přístupný, cca 6 500,- Kč), za ním je novější, výkonnější a samozřejmě i dražší (cca o 2 - 2,5 tis. Kč) SB-800 (obrázek) a kategorii uzavírá nejnovější SB-900 (obrázek), který se prodává za cenu kolem 12 000,- Kč.

A co SB-600 nabízí? Po rozbalení z krabice vyjmete černé pouzdro (mohlo by být možná více polstrované) a v něm je uložen samotný blesk se stojánkem. Stojánek má i stativový závit, takže s uchycením by neměl být žádný problém. Blesk se skládá z těla a hlavy, která se vyklápí ve vertikálním směru do 5 poloh (0° - 90°) a v horizontálním o 180° doprava, o 90°doleva. Reflektor je vybaven automotorickým zoomem, který pokrývá ohniskové vzdálenosti v rozsahu 24 - 85 mm (24, 28, 35, 50, 70, 85 mm). Nad reflektorem je zabudovaná rozptylná destička, která umožňuje vysvítit ohnisko 14 mm. (Samozřejmě tím klesá směrné číslo.) Neměl by být problém fotit i na delších ohniscích (ukázkové snímky jsou na 100 mm).

Na těle pak najdeme v přední části AF reflektor s dosahem kolem 10 metrů. Je aktivní pouze na střední zaostřovací bod. Na zadní straně je pak LCD displej, kontrolka stavu nabití blesku, tlačítko pro kontrolní odpálení, zapnutí/vypnutí blesku a 4 tlačítka pro nastavení hodnot a pohyb v menu. Blesk poskytuje 3 základní režimy: automatika, automatika se zahrnutým pozadím a manuál. Veškeré nastavování je přehledné a jednoduché. Blesk disponuje směrným číslem 30 (ISO 100), případně 42 (ISO 200) při ohnisku 35 mm. V manuálním režimu je možné výkon nastavovat od 1/1 do 1/64 po 1/3 krocích. Při automatickém režimu je funkční také ikonka s hodnotou, která informuje o případné podexpozici. Nechybí ani aktivace standby modu. Ten se aktivuje při vypnutí fotoaparátu nebo při nečinnosti expozičních měřících čidel DSLR. Příjemnou věcičkou je možnost bezdrátové funkce. Například když si vyklopíte interní blesk, který nastavíte jako master, a SB-600 umístíte na stativ. Při odpálení interního blesku se odpálí i blesk externí. Místo interního blesku můžete mít i SB-800, který má funkci master. Můžete tak mít bezdrátově propojeno i více blesků. Bohužel, funkci interní blesk - master podporují jen fotoaparáty Nikon D70, D70s, D80 a D90 (u ostatních si nejsem jistý). Rozhodně se to netýká DSLR D40, D40x a D60!

Více informací na www.nikon.cz nebo konkrétně pro SB-600 návod ZDE.

Zatím jsem zhotovil jen pár fotek, ale pro amatérské využití vřele doporučuji;-) A nakonec fotky na porovnání, které jsem slíbil. První foto je s interním bleskem (všimněte si těch ostrých stínů vpravo), druhé foto je už s externím bleskem - hlava je natočená částečně na objekt a částečně na strop (stín za objektem o poznání jemnější). Poslední obrázek je také s externím bleskem - hlava natočena skoro jen na strop. V obou dvou posledních případech je objekt osvícen měkčím světlem, což působí lépe. Nejlepší je asi prostřední foto, protože světlo se rovnoměrně rozložilo vpřed a částečně i objekt osvítilo shora odrazem o strop. Objekt je tedy rovnoměrně prokreslen. všimněte si jiskry v oku medvěda, ta na posledním snímku není, protože světlo šlo z větší míry odrazem o strop, tedy shora. Obě očka jsou v tomto případě dost tmavá. A co je vidět na všech snímcích je jiná barevná teplota. To je asi to nejtěžší na focení s bleskem. "Vybalancovat scénu tak, aby působila přirozeně a na každé fotce stejně! (Až se víc naučím z praxe, tak určitě něco napíšu do Teorie - užití externího blesku.)

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode